Fenix 1 – Appartementencomplex | Rotterdam

Fenix 1

“De Socie App is inmiddels een onmisbare schakel en versterkt onze open wooncommunity.“

Fenix 1 is een prijswinnend wooncomplex in de wijk Katendrecht in Rotterdam. De oude monumentale overslagloods tegenover hotel New York werd bijzonder stijlvol herontwikkeld en heringericht. Er is een open community van bewoners, horeca, kantoren en zelfs een inpandige circusschool. 

Ap van der Pijl, betrokken bij de herpositionering van de woonwijk, bewoner en een van de Socie App beheerders introduceerde de App in 2019 in het wooncomplex met 212 woningen. De App wordt maandelijks ongeveer 15.000 keer gebruikt en is een bepalend medium voor verbinding, elkaar helpen, inspiratie, veiligheid, fun en wordt uiteraard ook gebruikt voor het delen van belangrijke informatie. 

Wie ben je en wat doe je? 

Ik ben Ap van der Pijl, bewoner van dit bijzondere appartementencomplex in Rotterdam en actief in de communicatiebranche. Daarnaast ben ik een van de Socie App beheerders.

Kun je iets meer vertellen over de community? 

De Community bestaat uit 212 woningen. Ik durf wel te zeggen dat vrijwel iedereen elkaar kent en in de lift of in de binnentuin groet. Het is hier een bijzondere open community waar men voor elkaar zorgt. Naast bewoners hebben we een groot architecten kantoor,  horeca, een inpandige circusschool en een naastgelegen theater. Vrijwel iedereen zit in de app, de bewoners, de cultuurinstellingen en de horeca. 

Hoe lang gebruiken jullie de App al?

We gebruiken de App nu al 3 jaar.

Waarom besloten om een App in te gaan zetten? 

Ik ben er sterk van overtuigd dat je in je directe omgeving goede contacten moet onderhouden. Dat je op elkaar kan terugvallen en elkaar helpt. Goed contact met je directe omgeving is zeker in een grote stad zeer belangrijk. En het past ook bij dit pand. Alles is open, alles staat met elkaar in verbinding. 

Ik ben betrokken geweest bij de herpositionering van het gebouw en beheer mede de community. Er was een Facebook pagina maar mensen haken daarop af. Veel reclame, zorgen over privacy en soms onoverzichtelijk. We bereikten daarnaast niet iedereen. Ik ben toen een project gestart voor de vervanging van Facebook met meer controle, privacy en zonder reclame. Na enkele oplossingen bleek Socie de beste keuze. Ik heb de App inmiddels al bij 3 andere partijen aanbevolen en ook zij zijn de App gaan gebruiken. 

Wie beheert de App? 

We hebben een beheerdersclub van 4 mensen. Ik ben de meest actieve, maar het verdelen van het beheer is wel prettig. We hebben elke 2 maanden overleg.

Hoe zetten jullie leden en groepen in de App?

We hebben in het begin bij iedereen een briefje in de brievenbus gedaan. Zo stond binnen no time iedereen in de App. Nu hangt er bij de ingang waar alleen de bewoners kunnen komen een QR code waarmee nieuwe bewoners een lidmaatschapsverzoek kunnen doen.

Hoe zetten jullie de App in? 

De meest gebruikte module die we inzetten is de ‘Deel je momenten’ module waarin bewoners allerlei zaken met elkaar delen en daarop reageren. We hebben deze module meerdere keren in de App geactiveerd en verschillende functies gegeven. 

Een van die functies is Fenix Life. Deze wordt veel gebruikt. Hier worden foto’s gedeeld van schepen die voorbij komen of vuurwerk, maar ook parkeerplaatsen verhuurd, verhuishulp gevraagd of mensen ergeren zich aan een auto in de garage. Kijk hier biedt iemand net een printer gratis af te halen aan. 

De ‘Pakketjes’ en ‘lost and found’ is de meest gebruikte module trouwens. Alles over pakketjes of zaken die in en rondom het gebouw gevonden worden staan hier. 

De ‘Gebouw en storingen’ module is ook fijn. Een defect moet je melden bij de vve beheerder. Maar als je het hebt gemeld bij de vve beheerder zet dat dan in de App. Dan krijgt de vve niet tientallen meldingen en kunnen ze het oplossen. 

Daarnaast delen we echt allerlei documenten met bewoners. Documenten rondom deuren, sleutels, hoe werkt de intercom, de parkeergarage etc. 

We hebben nu trouwens ook een tijdelijke interactieve groep ‘energiebesparing’ gemaakt, waarin men elkaar adviseert, tips geeft en meer. 

Dan hebben we nog Fenix bedrijven en instellingen. Daar deelt de boekhandel bijvoorbeeld als er een schrijver komt signeren, of het theater als er nog last minute plaatsen beschikbaar zijn. Laatst heeft het hotel hier op de hoek wafels gebakken en onze bewoners uitgenodigd er een te komen nuttigen. De Horeca meld hier bijvoorbeeld ook feestjes en waar te komen indien je overlast ondervindt. 

En dan hebben we ook nog de binnentuin commissie, de agenda  en fotoalbums. Deze moet ik je trouwens even laten zien. Hier hebben we het foto album Fenix dogs waar iedereen een foto van z’n hond heeft geplaatst. Fenix cats volgde niet veel later. 

We hebben ook nog Linkjes naar de VVE beheerder, zetten soms de poll in en organiseren borrels, samen sporten en winteravondsessies. Dan gaan we bewoners op een avond laten vertellen over zichzelf zodat contacten waardevoller worden. Het creëert diepgang, intensere gesprekken, inspiratie. We leren elkaar door de App en activiteiten echt kennen. 

We gebruiken ook wel de push notificaties, maar alleen in nood zoals bijvoorbeeld bij een gesprongen waterleiding. Dat werkt het beste. We sturen dus maar 2 a 3 keer per jaar een notificatie naar iedereen. 

Hoe bevalt de App? 

Het werkt als een tierelier en kan niet meer gemist worden. Het is een versterking van de community. Gemakkelijk en door elke bewoner te gebruiken, van jong tot oud. Whatsapp is te druk. Instagram heeft een andere functie. Facebook heeft advertenties en is ook zo druk. We zijn hier echt hartstikke blij mee. 

Hoe heet de App?

De App heet gewoon de “De Socie App”

Wordt de App door de hele vereniging gebruikt of alleen door een specifieke groep?

Ja door 95% van de mensen. Je hebt altijd mensen die niet mee willen doen. Dat respecteren we. 

Wat doen jullie eraan om de App onder de leden relevant te houden? 

Het is een natuurlijk een redelijk overzichtelijke community. Je hebt er als bewoner of participant ook echt iets mee. Als je niet meedoet mis je iets en instappen is eenvoudig. De aard van de mensen is ook wel van belang. Mensen leven hier bewust in een dynamische omgeving maar in een soort beschermde community die heel veelzijdig is. Jong versus oud, ingetogen versus artistiek en uiteraard ook in alle mogelijke relatievormen en internationale invloeden  -> we zijn een open cultuur. We komen elkaar tegen. 

Dat is ook de aard van het gebouw, de aard van het gebied. We hebben steun aan elkaar en dat is de succesfactor. 

Wat heeft de app jullie opgeleverd? of wat levert de App jullie? 

Een meer betrokken community. Meer connectie. Steun. Synergie. We zijn echt een community. We delen, zorgen voor elkaar en houden elkaar veilig. 

Zou je de app kunnen aanbevelen aan andere organisaties? 

Zeker. Voor gebouwen zoals de onze zeker. Met een open karakter. Voor scholen communities bijvoorbeeld en stichtingen kan ik me ook goed voorstellen. Het is de perfecte vervanger voor de nieuwsbrief en een intranet. Het meest ideale instrument om elkaar te bereiken. Snel, eenvoudig, veilig en zonder poespas. Je komt elkaar online tegen, het is echt een aanrader. 

Fenix

Lees meer

William van Rijn

Breng jouw community tot bloei
met de Socie-app

Vragen? Neem vrijblijvend contact op met William om de mogelijkheden
van Socie te ontdekken voor jouw community.